Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het be-wegingsapparaat, voornamelijk van de gewrichten. Reumatische ziekten gaan gepaard met klachten op het gebied van het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen (conditie). Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals lopen, opstaan uit bed of uit een stoel, iets boven het hoofd pakken of aan- en uitkleden. Reumatische aandoeningen hebben vaak een wisselend beloop waardoor u de ene dag meer klachten kunt ervaren dan de andere dag. Het kan moeilijk zijn om met deze wisselende klachten om te gaan en het maakt het vaak lastig om lichamelijk actief te blijven.

Reuma kan in 3 categorieën worden ingedeeld:

  • Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten, zoals: Reumatoïde Arthritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sogren zijn hier bekende voorbeelden van.
  • Arthrose: de meest voorkomende vorm van Reuma in Nederland, Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van de gewrichten aangetast.
  • Wekedelenreuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bijvoorbeeld fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.

De fysiotherapeutische behandeling

Jarenlang kregen patiënten met reuma het advies om rustig aan te doen. Uit angst voor extra schade aan de gewrichten en een toename van de ontstekingsactiviteit werd langdurige intensieve oefentherapie ontraden. Door de komst van nieuwe medicijnen is er in de behandeling van reuma veel veranderd. Juist in combinatie met oefentherapie zijn er goede resultaten.

De behandeling door een fysiotherapeut  richt zich op het opheffen of verminderen van de beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Om dat mogelijk te maken hebben zij aandacht voor het soepel maken en houden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de conditie. De behandeling heeft ook als doel, u te leren zo zelfstandig en verantwoord mogelijk te bewegen en is gericht op het laten toenemen van uw kennis van uw lichaam en het omgaan met de ziekte. Dit gebeurt bijna altijd met oefentherapie. Omdat het belangrijk is regelmatig te oefenen, zult u van de fysiotherapeut instructies krijgen over hoe en hoe vaak u oefeningen kunt doen. Ook kunt u bij de fysiotherapeut  terecht voor advies over gezond en verantwoord bewegen, sporten en andere vormen van lichamelijke activiteit.

Fyranet

Het is belangrijk dat mensen met een reumatische aandoening behandeld worden door fysiotherapeuten die zich regelmatig bijscholen in de laatste inzichten op het gebied van Reumatologie. De laatste jaren is er namelijk veel veranderd in de behandeling van mensen met reumatische aandoeningen, zowel medicamenteus als door middel van oefentherapie. Het is van belang dat uw behandelend fysiotherapeut daarvan op de hoogte is. Om deze reden is een aantal jaren geleden het Fyranet opgericht. Het Fyranet is een netwerk van fysiotherapeuten dat een aantal keren per jaar nascholing volgen, dit in samenwerking met de reumatologen en reumaconsulenten.

Voor vragen kunt u mij rechtstreeks bereiken op onderstaand e-mailadres:

Mirjam Bosch
Fysio-/handtherapeut, lid FYRAnet Deventer e.o.
M.Bosch@fysiotherapiesalland.nl