Tweede thema-avond bij Fysiotherapie Salland

 

Woensdagavond 23 september vond bij Fysiotherapie Salland al weer de tweede thema-avond plaats. De bedoeling is om per kwartaal een dergelijke avond op de praktijk aan de Jan van Arkelstraat te organiseren. Tijdens deze avond zal iedere keer een ander specialisme binnen de praktijk worden uitgelicht. Dit keer was de bekkenfysiotherapie aan de beurt. Het onderwerp was: ‘Fit en gezond zwanger’. Na een opening en korte introductie kwamen twee specialisten uit het werkveld aan het woord: Bekkenfysiotherapeute Arianne Bos van Fysiotherapie Salland en diëtiste Mirka Bergboer van diëtistenpraktijk VIP, die samenwerkt met verloskundigenpraktijk ‘t Hart. Het doel van de avond was om de geïnteresseerde doelgroep uit de regio te informeren hoe je zo gezond mogelijk kunt eten en bewegen tijdens de zwangerschap.

 

Onder het genot van koffie, thee en wat lekkers vertelde Arianne Bos welke veranderingen er tijdens de zwangerschap in je lijf plaats vinden (hartslag, bloedsomloop, ademhaling, lage rug/bekken en bekkenbodem) en waar je rekening mee dient te houden als je verantwoord wilt blijven sporten/bewegen.

Zij gaf aan op welke momenten je je activiteiten beter kan terugdraaien en dat je je niet alleen met bekkenpijn of urineverlies tijdens de zwangerschap kan melden bij een bekkenfysiotherapeut, maar ook gewoon om advies in te winnen, bijvoorbeeld over conditie- of stabiliteitstraining.

 

Mirka Bergboer vertelde over wat gezonde voeding is tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent hoef je niet voor twee te eten, maar het gaat er wel om dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast zijn de overige adviezen (oa hygiëne) en ook de fabels t.a.v. voeding en zwangerschap aan bod gekomen. Ook een veel besproken item is hoeveel je aan mag komen tijdens de zwangerschap. Er zijn enkele tips gegeven om op een gezonde en verantwoorde manier niet teveel aan te komen.

Een diëtist wordt al gauw geassocieerd met overgewicht, maar juist als je klachten hebt als afvallen door (extreme)misselijkheid, obstipatie, hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes kan het een reden zijn om een keer naar de diëtist te gaan.

 

Zowel de bekkenfysiotherapeut als de diëtist zijn vrij toegankelijk. Dat betekent dat je zonder verwijsbrief een afspraak kunt maken. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar of neem vrijblijvend contact op met Arianne Bos (www.fysiotherapiesalland.nl) of Mirka Bergboer (www.dietistenpraktijkvip.nl)..

 

Aan het einde van de avond kregen de dames een aantal informatiefolders en een proefzakje muesli met extra veel vezels mee naar huis. Al met al was het een geslaagde avond.

 

Publicatie: Weekblad van Salland

WvS Presentatie Fit en Gezond