Oedeem Fysiotherapie is een specialisatie die al langer bekend is in de zorg voor onder ander de oncologische klachten. Het richt zich op de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem of littekens.

Lymfoedeem is een ophoping van vocht doordat het lymfesysteem, dat normaal voor de vochtafvoer zorgt, niet goed functioneert. Dit kan veroorzaakt worden door de medische behandelingen tijdens of na kanker; denk aan radiotherapie, chemotherapie en/of een operatieve ingreep. Lymfoedeem zien we vaak als gevolg van de behandeling van borstkanker, waarbij operatieve ingreep en/of radiotherapie het lymfesysteem is beschadigd door verwijdering van lymfeklieren in de oksel, waardoor oedeem in de borst of de arm kan ontstaan. Eveneens kan dit gelden voor de onderste lichaamshelft door verwijdering of bestraling op de lymfeklieren in de lies. Hierbij kan gedacht worden aan buikoedeem of oedeem in de benen.

Oedeem kan tevens ontstaan na een ongeval, door een aangeboren afwijking van het lymfsysteem of door het ondergaan van een orthopedische chirurgische ingreep. Hierbij is ook het lymfesysteem beschadigd of is er in ieder geval obstructie, waardoor lymfevocht niet afgevoerd kan worden.

De therapie bestaat uit milde massagetechnieken waardoor het lymfesysteem gestimuleerd wordt tot een betere afvoer van het lymfevocht. Dit wordt doorgaans gecombineerd met een bandage (zwachtel) en/of een therapeutisch elastische kous (TEK). Hierbij worden altijd actieve oefeningen gegeven omdat dit invloed heeft op het zelf kunnen afvoeren van het lymfevocht en het stimuleren van het lymfesysteem. Er wordt advies gegeven over leefregels en tips over het dragen van strakke kleding (obstructie veroorzakend) en het advies om voldoende te bewegen, al dan niet onder begeleiding van de oedeem fysiotherapeut.

De oedeem fysiotherapeut staat in contact met de specialisten uit het ziekenhuis, om voor de patiënt de beste zorg te kunnen waarborgen.

Hebt u vragen dan kunt u ons rechtstreeks bereiken op onderstaande e-mailadressen.

Mirjam Bosch
Oedeem Fysiotherapeut
m.bosch@fysiotherapiesalland.nl

Lizethe Journée
Oedeem Fysiotherapeut
l.journee@fysiotherapiesalland.nl