De schouder is een zeer gecompliceerd gewricht. Voor het goed functioneren is een goede functie van het schouderblad, het sleutelbeen, de nek de borstwervelkolom en de bovenste ribben van belang. Bij pijn in de schouder gaan we vaak compenseren met een fout bewegingspatroon, waardoor de klachten zichzelf onderhouden en een slechte spontane genezingstendens vertonen.

In ons team van Fysiotherapie Salland zijn 2 fysiotherapeuten als schouderspecialist aangesloten bij het SchouderNet Deventer-Salland van het Deventer Ziekenhuis. SchouderNet Deventer-Salland is een netwerk van eerste en tweede lijn fysiotherapeuten in de regio van het Deventer Ziekenhuis.

Sinds 2013 zijn de Isala Klinieken Zwolle ook begonnen met het opzetten van een schoudernetwerk, Schoudernetwerk Groot Zwolle (SNGZ). 

De werkwijze en voorwaarden zijn vergelijkbaar met deze in Deventer en samen zijn de netwerken aangesloten bij Schoudernetwerk Nederland. Vanaf de start is Fysiotherapie Salland ook daar met 1 fysiotherapeut aangesloten.

Het opzetten van het Schoudernetwerk Nederland is begonnen met lokaal initiatief van het schouderteam van het Deventer Ziekenhuis. De doelstelling was destijds om de zorg voor patiënten met schouderklachten en na de schouderoperatie, gedurende de gehele klachten- of herstelperiode, beter op elkaar af te stemmen. Inmiddels is dit door ontwikkeld naar een landelijk netwerk.

De netwerkleden van fysiotherapie Salland zijn geselecteerd op basis van hun kennis en vaardigheden. Alle leden hebben de schoudercursus gevolgd georganiseerd door de Saxion Hogeschool Enschede in samenwerking met het Schouderteam van het Deventer Ziekenhuis of de Isala Klinieken Zwolle. Tevens hebben alle netwerkleden meegelopen met het schouderspreekuur.

Alle netwerkleden zijn kwaliteit geregistreerde fysiotherapeuten. De netwerkleden komen 4 keer per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen en protocollen en producten te ontwikkelen voor een zo goed mogelijk afgestemde zorg voor de patiënt met schouderklachten.

Het voordeel voor u is dat de schouderspecialisten veel ervaring hebben met de nabehandeling van de meest uiteenlopende schouderoperaties en dat er korte lijnen bestaan met de schouderchirurgen van het ziekenhuis.

Daarnaast zijn onze schouderfysiotherapeuten specialist in het conservatief* behandelen (*niet operatief) en beoordelen van andere pijnklachten van de schouder als gevolg van bijvoorbeeld werk, sport en/of houding. Indien nodig is dan ook overleg mogelijk met schouderchirurgen in het ziekenhuis voor een beoordeling met een MRI-scan en röntgenfoto.

Schouderfysiotherapeuten:

Schouder fysiotherapeuten:

Norbert Liesting
Schoudernetwerk Deventer
n.liesting@fysiotherapiesalland.nl

Hannes Schalkwijk
Schoudernetwerk Groot Zwolle
h.schalkwijk@fysiotherapiesalland.nl

Esther van Aalderen
Schoudernetwerk Deventer
e.vanaalderen@fysiotherapiesalland.nl